loading

پارابن: بالاخره مفید است یا مضر؟

محصولات حاوی پارابن

پارابن و سدیم لوریل سولفات از جمله افزودنی هایی هستند که اقبال مصرف کنندۀ امروزی، به محصولاتی است که فاقد آنها باشد. قبلاً در مورد سدیم لوریل سولفات صحبت کردیم. در این نوشتار به پارابن می پردازیم. برای دانستن بیشتر، همراه بمانید.

پارابن چیست؟

پارابن ها به دسته­ ای از مواد شیمیایی اطلاق می شود که خاصیت نگهدارنگی دارند. مورد مصرف آنها بیشتر در محصولات آرایشی و بهداشت فردی است. خاصیت نگهدارنده ها، محافظت محصول از رشد باکتری های مضر، قارچ ها و کپک ها است. بنابراین کمک می کنند تا ماندگاری محصول افزایش یابد.

پارابن ها  از اسیدی با نام پارا- هیدروکسی بنزوئیک به دست می آیند. این اسید به طور طبیعی در بسیاری از میوه ها و سبزیجات همانند خیار، گیلاس، هویج، بلوبری و پیاز نیز وجود دارد.

علاوه بر میوه ها و سبزیجات، بدن انسان هم به طور طبیعی با شکستن زنجیرۀ برخی از آمینو اسید ها،  این اسید را می سازد.

پارابن هایی که در محصولات بهداشتی- آرایشی استفاده می شوند بیشتر از نوع

    • متیل پارابن
    • پروپیل پارابن
    • ایزو پروپیل پارابن
    • بوتیل پارابن
    • ایزو بوتیل پارابن و
    • اتیل پارابن

هستند. در واقع، در زمان ساخت محصولات، سعی می شود پارابن هایی انتخاب شوند که با انواعی که در طبیعت وجود دارند و بدن انسان به سرعت آنها را به  پارا- هیدروکسی بنزوئیک تبدیل می کند و از بین می برد، مشابه باشند.

توجه داشته باشید که پاراهیدروکسی بنزوات (parahydroxybenzoate) نام دیگری برای انواع پارابن ها است.

ممکن است در یک محصول، نام چندین ترکیب مختلف از این نگهدارنده مشاهده شود. این، به این دلیل است که ترکیب آنها در کنار یکدیگر اثر گذاری بهتری خواهد داشت.

در چه محصولاتی وجود دارند؟

استفاده از پارابن ها از صد سال پیش یعنی دهۀ ۱۹۲۰ میلادی شروع شده است. دامنۀ استفاده از این نوع نگهدارنده ها شامل محصولات آرایشی- بهداشتی، غذایی و دارویی است.

پارابن های محصولات آرایشی- بهداشتی به طور مشخص در

    • زیر ساز های مایع و جامد (کرم پودر ها)
    • کرم های BB و CC
    • مرطوب کننده ها و به خصوص مرطوب کنند های رنگی
    • ضد آفتاب ها
    • رژگونه های کرمی و پودری
    • رژ لب
    • بالم لب
    • لوسیون ها
    • شامپو ها
    • نرم کننده های داخل و خارج از حمام
    • ژل نفتی که با نام وازلین می شناسیم
    • محصولات مراقبت از پوست
    • صابون ها
    • محصولات اصلاح
    • خمیر دندان ها

و مانند اینها وجود دارند.

محصولات حاوی پارابن

آیا پارابن ها ایمن هستند؟

با توجه به مسئولیت اجتماعی که نهاد های ناظر در قبال سلامتی مصرف کنندگان دارند، محصولات مصرفی همواره تحت بررسی هستند. به عنوان مثال، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به طور پیوسته در حال پایش نتایج تحقیقات بر روی پارابن ها است. محققان این مرکز هنوز اطلاعاتی در خصوص این که پارابن های استفاده شده در محصولات آرایشی- بهداشتی اثر مضری بر سلامت انسان ها دارد، به دست نیاورده اند.

در سال ۱۹۸۴، نتیجۀ یک تحقیق نشان داد که پارابن های مورد استفاده در محصولات آرایشی ایمن هستند. میزان مصرف این نگهدارنده ها در این محصولات معمولاً بین یک صدم تا سه دهم درصد است. حتی اگر این میزان به ۲۵ درصد نیز برسد، همچنان در سطح ایمن باقی می ماند. این بررسی مجدداً در سال ۲۰۱۲ تکرار شد تا یافته ­های پیشین مورد ارزیابی قرار گیرند. نهاد آزمایش کننده، باز هم به این نتیجه رسید که محصولات حاوی پارابن برای سلامتی ایمن هستند.

چرا گفته می شود پارابن ها، سرطان زا هستند؟

مقالات و نوشته های فراوانی در ارتباط با سرطان زایی این ترکیبات شیمیایی در سرتاسر اینترنت وجود دارد. سرطان زایی آنها را نیز در عملکرد مشابه هورمون استروژن و تغییراتی که بر روی آن در بدن یا غدد درون ریز ایجاد می شود عنوان کرده اند. منبع مقالات یاد شده، بررسی هایی است که مقادیر فراوانی از پارابن ها را وارد بدن حیوانات آزمایشگاهی نموده اند. باید توجه داشت با وجود آنکه این مواد از طریق پوست جذب بدن، داخل آن متابولیز و از راه ادرار دفع می شوند اما در دنیای واقعی، معمولاً آن حجم از پارابن با تواتر استفاده و طول زمان برخورد که در آزمایش ها رخ می دهد، برای مصرف کنندگان اتفاق نمی افتد. در این آزمایش ها، مورد آزمایشگاهی در معرض حجم بالایی از پارابن در فاصله های زمانی کوتاه مدت قرار می گیرد.

چنانچه به عملکرد مشابه استروژن آنها مشکوک باشیم، باید به خاطر نگهداریم که بسیاری از گیاهانی که جنبۀ غذایی دارند نیز در بدن اثر استروژنیکی دارند. این اثر به واسطۀ ترکیباتی با نام فیتواستروژن ها است و به طور طبیعی در سویا و برخی میوه ها و سبزیجات دیگر وجود دارند. همچنین به یاد داشته باشید پارابن ها ۱۰ هزار بار ضعیف تر از اکثر فیتو استروژن ها و ۱۰۰ هزار بار کمتر از استروژنی که به طور طبیعی در بدن ساخته می شود (استرادیول) هستند.

چه غذاهایی شامل پارابن هستند؟

مواد غذایی معمول که حاوی این ترکیبات شیمیایی هستند شامل

    • سس ها
    • دسر ها
    • نوشیدنی های غیر الکلی
    • مرباها
    • شور ها همانند خیار شور
    • محصولات لبنی یخ زده
    • سبزیجات فرآوری شده و
    • طعم دهنده ها

می شوند.

چرا محصولات فاقد پارابن؟

با توجه به آنچه مرور شد، به نظر می رسد انتخاب محصولی که حاوی یا فاقد پارابن باشد، به میزان مصرف و همچنین طول زمان استفاده از آن محصول مرتبط شود. نظر به اینکه این ساختار های شیمیایی می توانند از طریق پوست جذب شوند و در صورت تداوم مصرف و عدم فرصت کافی به بدن در دفع آن، در بدن انباشته شوند، در انتخاب محصولات باید با احتیاط بیشتری عمل نمود. بنابراین شاید بهتر باشد متناسب با میزان مصرف، محصولات فاقد پارابن را در سبد خرید جای داد. علاوه بر این، برخی افراد ممکن است نسبت به این ترکیبات شیمایی واکنش هایی آلرژیک همچون

    • قرمزی
    • التهاب
    • خارش
    • پوسته پوسته شدن و
    • کهیر

نشان دهند.paraben free logoجایگزین های پارابن

با توجه به آنکه این ترکیبات، وظیفۀ نگهدارنگی محصولات را برعهده دارند، می بایست جایگزین مناسبی برای آنها یافت. برخی از تولید کننده های محصولات فاقد پارابن، از نگهدارنده های طبیعی استفاده می کنند. این محصولات نیز می توانند باعث واکنش های آلرژیک شوند. دلیل، آن است که در حجم نهایی محصول برابر، نیاز است تا از نگهدارنده های طبیعی بیشتر از زمانی که از نگهدارنده های سینتتیک (آزمایشگاهی) استفاده می شود، به کار برد. افزایش حجم مادۀ نگهدارندۀ طبیعی، می تواند باعث بروز حساسیت در برخی افراد شود.

در زیر به برخی از جایگزین ­های مناسب اشاره می شود. اما باید به خاطر داشت که بر حسب نوع مادۀ جایگزین شده، ماندگاری محصول نیز متغیر خواهد بود:

توجه داشته باشید که هر کدام از این جایگزین ها نیز می توانند آثار جانبی مضر دیگری به همراه داشته باشند.

 

منابع:

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *